KLEINER MÜNSTERLÄNDER

Denne informasjonen er hentet fra forskjellige oppdrettere innen rasen:

Kleine Münsterländer Vorstehhund var i Tyskland opprinnelig kalt for jakt-bruks-hund. De tyske jaktlovene krevde tidlig at forpaktere skulle ha tilgang til en brukbar jakthund. Dette for raskest mulig å finnes skadet eller skutt vilt. Selv om den er liten anses den i Tyskland for å være en stor jeger.  Det er ingen skjødehund, men en ekte jeger som trenger jakt for å leve ut sin medfødte pasjon for jakt. En jakthund blir ikke dressert som et rovdyr på sirkus, men heller fra den er liten gjort fortrolig med den type jakt den skal benyttes til. Den må læres å jakte for sin fører, finne og påvise vilt, holde kontakten til føreren og være ”Gehorsam” mot viltet.
Allerede fra det 17. århundre kan man finne malerier fra Holland og Tyskland med hunder som i utpreget grad ligner kleiner Münsterländer, men det var i Westfalen og Münsterland man fant stamhundene til dagens kleiner Münsterländer. 17.mars 1912 ble foreningen for langhårede Kleine Münsterländer Vorstehhunde  (Wachtelhund eller også kalt den lille spion) stiftet i Osnabrück. På den tiden var kleineren delt i 2 avlslinjer, allerede i 1906 ble linjen Heidewachtel beskrevet i tyske jakttidskrift, og i 1911 ble Dorstener linjen dokumentert og bedre kjent.

I Sverige er KLM-rasen mer utbredt enn i Norge. Dette er hva en av de anerkjente oppdrettere på rasen skriver:

Förutom till fågeljakt lämpar sig rasen också till flera andra typer av jakt. Det är till exempel vanligt att använda münstern till rådjursjakt. Det är också en god apportör med stor vattenpassion. Som eftersökshund är den ypperlig. Dådkraften och mentaliteten gör den ofta till en god hund även för vildsvinsjakt. Jag skulle nog vilja påstå, att münstern tillhör en av våra mesta allroundraser med mycket stor arbetslust, men som för den skull alls inte behöver jobba över hela sitt register. Den kan mycket väl vara "specialiserad" på en jaktform, och får nog i många fall anses väl så god som "specialisterna".

Kleiner Münsterländer har stor jaktlyst, er meget grundig og holder svært god kontakt med sin eier under jakten. Den viser stor intensitet under utredning, er presis og enormt apportglad så vel på land som i vann. Den elsker som regel å bade, og er en ypperlig svømmer. Hunden har som regel et prima gemytt og er glad og livlig med ett inntagende vesen, egenskaper som har gjort den til en høyt skattet familiehund.

Ellers er den arbeidsvillig, robust og har god pels mot regn og kulde. Hunden fungerer særdeles godt i ufremkommelig kjerr- og kratt-skog, og takler såvel kupert terreng som vann og våtmarksområder med stor utholdenhet. Det forutsettes dog at hunden er skikkelig trent. Jakter du i slike terreng, burde kleiner Münsterländer være et meget velegnet alternativ.

Kroppen er kort, rektangulær og ganske kraftig. Skulderhøyden kan variere fra ca.50 – 56 cm. Fargen er brun og hvit eller brunskimmel. Pelsen er lang til mellomlang med karakteristisk ørevedheng, mens graden av faner på hale og ben kan variere noe.


Kleiner Münsterländer er en utmerket familiehund, men den bør få bruke jaktegenskapene sine også.

 

Link til NKK sider med rasebeskrivelse:
http://www.nkk.no/cmnkk/public/openIndex/view/page1.html?ARTICLE_ID=1094471700654

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.09 | 18:27

Hei, har dere noen planer om valper i 2020?
Mvh Hanne

...
25.09 | 14:08

Hei, dessverre ikke. mvh Siv

...
12.09 | 18:31

Hei på dere. Er det noen valper på gang hos dere i løpet av 2018-2019?
Mvh Heidi W

...
30.12 | 17:46

Hei, vi er en familie på 4 som ønsker oss en Kleiner Münsterländer valp. Har dere planer om valpekull i løpet av 2018?

...
Du liker denne siden